Milujete vůni šeříků? Já tedy ano. Každý rok si musím šeříky natrhat do vázy, nějaké ty květy nasušit, udělat sirup, želé... a samozřejmě dojde i na kosmetiku, jak jinak :).
Prostě na jaře jsem šeříková. Několik následujících příspěvků se tedy budu věnovat šeříkům, protože co si neutrhnete teď v týdnu, tak to asi mít nebude. U nás totiž tak strašně rychle začal kvést, že jsem to snad ještě nikdy neviděla. Trhám klasický šeřík, ne žádný prošlechtěný. Ke sběru si samozřejmě vybíráme místo, kde nejezdí auta. Pokud na šeřík vyrazíme, vezmeme si s sebou nůžky, protože jinak šeřík můžeme snadno polámat.
Na výrobu šeříkového cukru budeme potřebovat čerstvé květy šeříku. U řady blogů je uvedeno, že mají být květy umyté a suché, aby se zbavily broučků. Já je ale nemyji, broučky jednoduše vyklepu na sítku.
Otrháme květy šeříku (tímto musím poděkovat kamarádce Jitce, která si u mě dala neplánovanou brigádu a otrhávala kvítky se mnou - a že jich bylo - na šťávu, rosol a extrakt).
Do čisté zavařovací sklenice prokládáme cukr s šeříkem, v poměru cca 4:1 (na 4 lžíce cukru 1 šeříku). Uzavřeme a dáme do chladu a temna (klidně i dolů do lednice). Alespoň jednou denně protřepeme. Po týdnu (pokud začne sirupovatět, uděláme to dříve) obsah sklenice vysypeme, cukr prosušíme a květy odstraníme (trochu piplačka). Květy v cukru nenechávám. Osvědčila se mi moje sušička na ovoce, na které mám misku na ovocné placky a mohu si nastavit nízkou teplotu (30°C). Pokud chci mít cukr i s kvítky, přidám je do cukru sušené. Samostatně usušené mají hezčí barvu a ještě cukr dovoní (no tak jsem detailista, no :)).
Cukr následně dáme zpět do sklenice a uzavřeme. Jen pro doplnění, použila jsem přírodní hnědý cukr. Třtinový má totiž charakteristickou vůni a chuť a šeřík v něm tolik nevynikne.
Cukr používáme na slazení dezertů.
Comments