Koupila jsem si nové "udělátko". Tentokrát to není žádná pomůcka pro tvoření pleťových produktů nebo bižuterie, ale jedná se pomůcku na výrobu vlastních tyčinek. Když už jsem se rozhodla, že budu žít tak zdravě, jak jen to v mém případě jde, tak včetně výroby rychlých snaků. Netvrdím, že vyjdou levněji než kupované (v případě proteinových ano), ale víte, co do nich dáváte a jsou mnohem zdravější.
Vypadají opravdu skvěle, co říkáte? No garantuji, že nejen že vypadají, ale také chutnají. Tyčinky jsou vyrobené v lisu na zdravé tyčinky, se kterým se pracuje opravdu dobře. Jen těch receptů v balení moc nenajdete, tak vás snad budou inspirovat ty mé. Ještě sem určitě nějaké vložím. Naráz vyrobíte 6 tyčinek a na rozjezd uvedu rozpis na oříškové a makové proteinové.
Ořechové tyčinky
100 g mandlí
100 g lískových oříšků
100 g datlí
1 lžíce medu
troška oleje - použila jsem konopný
2/3 mandlí i lískových oříšků pomeleme, zbytek včetně datlí posekáme. V misce smícháme s medem a olejem a napěchujeme do formiček. Dáme minimálně na hodinu do ledničky. Poté opatrně "vyklepneme" a uskladníme v dóze v lednici.
V balení u lisu jsou jednorázové sáčky, ale synovi je dávám do svačinového boxu a já si je beru do dózy.
Makovo švestkové proteinové tyčinky
100 g sušených švestek
asi 70 g maku
hrst vlašských ořechů
3 lžíce proteinového prášku (používám vegan variantu)
1 lžíce medu
opět konopný olej
Mák a vlašské ořechy umeleme - používám tříštivý mlýnek u kuchyňského robotu - švestky nasekáme. V misce opět všechno promícháme a napěchujeme do formiček. Postup je totožný jako u předchozí verze. Proteinové tyčinky vyjdou oproti kupovaným levněji. Pokud se ptáte, proč si vyrábím proteinové, je to jednoduše proto, že sportuji a jako vegetarián doháním proteiny jak se dá. Mimo to je to velmi pohodlné. K odpolední svačině si dám tyčinku a sojový nebo bezlaktózový jogurt a uspokojím tím chuť jak na sladké, tak tělu dodám dávku proteinů.
Tady vidíte zmiňovaný lis na tyčinky. Určitě se vrhnu ještě na výrobu ovesných a ryze ovocných. Ovocné budu dělat až dorazí nesířené sušené ovoce. V létě si pak musím nasušit vlastní, loni jsem se k tomu moc nedostala.
Jak se vám líbí? Děláte také něco podobného? Máte osvědčený recept? Tak šup s ním do komentu.
Určitě ano Zuzko, prostě co dům dá. Já jsem snad ještě ani jednu várku nedělala úplně stejnou :) Hlavně každý máme rád něco jiného.
Miso muzu u proteinove varianty nahradit svestky merunkami susenymi a konopny olej kokosovym? Vychazim z toho co mam doma totiz...dekuji