top of page
Obrázek autoraMichaela Suchá

Jak si vyrobit tuhý cukrový peeling

Také se chcete svézt na vlně kosmetiky s nulovým odpadem? Mám pro vás úžasný druh pevného produktu péče o pokožku - exfoliační cukrové peelingové tyčinky! Tyto tyčinky (puky, nebo jakkoliv to nazveme) nabízejí vynikající účinnost a možnost vlastní receptury.

Při výrobě tělových peelingových tyčinek máte možnost vybrat si jiné peelingové složky než je cukr, avšak cukrové varianty jsou skvělým výchozím bodem pro ty, kteří si přejí začít vyrábět vlastní kosmetiku. Možnosti variant najdete na konci.


Oblíbená značka LUSH nabízí svůj ikonický Buffy Body Scrub za cenu 320,- Kč (90g balení). Níže uvedená formulace má sice jiné složení, ale troufám si napsat, že za mě je lepší a v propočtu vás vyjde 100 g na cca 85,- Kč. Ovšem fantazii se meze nekladou, vrhnout se můžete i do podobného složení, které má Lush.


Formulace

Fáze

Surovina

% zastoupení

50 g tyčinka

A

50

25

A

14

7

A

5

2,5

A

10

5

B

Mletá káva

10

5

B

Cukr

10

5

C

1

0,5

Postup výroby

Výroba tuhých tyčinek je velmi jednoduchá. Do misky, kterou vložíme do vodní lázně, odvážíme fázi A a zahříváme max. na 70°C po dobu, dokud se vše nerozpustí.

Misku vyjmeme, přidáme fázi B a mícháme tak dlouho, dokud se nám nezačne tvořit stopa.

Důvodem je jednak to, aby byla káva a cukr rozptýleny rovnoměrně a také to, že do produktu přidáváme konzervant, který není vhodné přidávat do horké směsi.

Nakonec přeneseme do silikonové formy, necháme vychladnout, vyjmeme a skladujeme v nějaké krabičce.


Proč je v produktu konzervant, když se jedná o tuhý produkt jen na tukové bázi? Jak učím ve své Akademii VŽDY je třeba zvažovat účel produktu. Peelingová tyčinka se používá na mokrou pokožku, přichází do styku s vodou, proto je lépe do produktu konzervant prostě přidat.


Jako exfoliační suroviny jsem použila ty nejsnáze dostupné. Volba 2 druhů byla úmyslná, protože jemné a hrubší spolu odvedou jednoduše lepší práci. I se scruby si ale můžete pohrát a vyměnit je za jiné. Kávu (ne logr...) třeba za Cherry phytpeel, normální cukr za hnědý nebo kokosový apod.


Obměna formulace/možné problémy


Moje tyčinka je příliš měkká Během léta nebo v teplejším podnebí se může dané složení ukázat jako příliš měkké. Pokud je to nežádoucí, nelze jinak než si s formulací pohrát a to některým z uvedených možností.

  1. Měkká másla (jako mangové máslo) nahraďte tvrdými másly (jako kakaové, murumuru, kokum máslo).

  2. Přidejte do své receptury vosk, například včelí vosk nebo kandelinový vosk. Začněte přidáním 2-3% vosku na úkor másel a uvidíte, jak bude výsledek vypadat.

Moje tyčinka je naopak příliš tvrdá a netaví se snadno Může se vám zdát, že je vaše tyčinka naopak příliš tvrdá. Úprava formulace je pak možná některým z následujících způsobů:

  1. Nahraďte velmi tvrdá másla (jako kakaové máslo) jemnějším máslem (jako je bambucké nebo mangové či illipe máslo).

  2. Část tuhých másel vyměňte za tekuté nosné oleje. Začněte tím, že snížíte množství másla o 2 % a zvýšíte množství olejů o 2 %.

  3. Pokud receptura obsahuje vosky, snižte jejich množství a zvyšte množství tekutých olejů.

Výhodou tohoto produktu je pomalu nekonečná možnost obměny. Můžete přidat povrchově aktivní látky nebo emulgátory (ve formulaci je ko-emulgátor) - usnadní to tak smývání peelingu. Použijte másla, která máte doma, peeling, co máte doma, ale třeba i éterické oleje... Jak jsem psala, možností obměn je opravdu VELMI mnoho.


Pokud budete vymýšlet obměny, vyrábějte malé množství. Ve své Akademii učím, že méně je více. Je totiž nesmírná škoda vyrobit si hodně něčeho, co vám nebude nakonec vyhovovat. Jsou to vyhozené peníze, čas a to zklamání...🤗


Jak formulovat učím v Akademii nejen přírodní kosmetiky. V Akademiii se toho ale naučíte mnohem více, už nyní jsou v ní navíc obsaženy kurzy Jak si vyrobit tinktury, Jak si vybrat správné oleje, Jak si ulevit od bolesti přírodní cestou, Jak si vyrobit minerální kosmetiku.... To vše můžete mít v rámci členství za zlomek ceny, než byste pořídili všechny kurzy.


Děkuji za to, že čtete můj blog 🤗 a že nakupujete suroviny v mém eshopu.

437 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Kommentare


bottom of page