top of page
Obrázek autoraMichaela Suchá

Mast na bolest s CBD+

Nebudu si nic nalhávat, stárnu. A stárnutí bolí, někdy. V mém případě pokud to například přeženu s cvičením (dříve to tak nebolelo), nebo někde blbě šlápnu (to je dost často). A nebo se probudím a bolí mě záda, to už začíná být fakt špatný... No nebudu si stěžovat, protože dokud se to dá všechno nějak rozehnat, tak dobrý :). Dříve jsem na podobné bolesti používala olej s kafrem, ale čím jsem starší, tím méně to na mě funguje. Potřebovala jsem tedy vymyslet něco jiného, účinnějšího. Protože jsem se v poslední době ponořila hlouběji do bylin a do účinků CBD+, vymyslela jsem formulaci, která na mě velmi dobře funguje. Zajímá vás recept? Pak čtěte dál.

Recept v sobě zahrnuje rostlinný olejový macerát, esenciální oleje a poměrně vysokou dávku CBD+ a oleje, které zajistí nejen dobrou nosnost účinných látek, ale také slušnou penetraci. Při sestavování bylinných mastí, ale krémů s aktivními látkami obecně, je důležité, aby se účinné látky dostaly hlouběji do podkoží. Navíc jsem chtěla, aby mast nebyla moc hutná, dobře se roztírala a nezanechávala příliš mastný film.


Rozpis na cca 45 ml (40g)


28,5 g borovicového macerátu (viz níže)

2 g EO kafr

2 ml kapek 10% CBD+ (v přepočtu se jedná o mast s obsahem 200 mg CBD+)


Ze všeho nejdříve budeme potřebovat olejový borovicový macerát. Borovicové jehličí obsahuje látky, které mimo jiné působí antisepticky, mají dezinfekční vlastnosti a řadu dalších účinků. Silice jsou ale silně dráždivé, proto jsem zvolila olejový extrakt, který má jemnější působení. Mimochodem silice se tradičně používaly do mastí při revmatických kloubně svalových bolestech. Na macerát / extrakt budeme potřebovat sušené borovicové jehličí, které rozemeleme - rychlíme tím extrakci. Poměr je 10 g sušeného jehličí + 90 g oleje. Zvolila jsem kombinaci mandlového oleje a caprylisu. Mandlový olej zaručí dobrou extrakci účinných látek a průnik do hlubších vrstev pokožky, caprylis (frakcionovaný kokosový olej) mast odlehčí a urychlí její vstřebání do pokožky. Protože jsem měla jehličí rozemleté téměř na pudr, stačilo mi směs extrahovat jen 24 hodin. Čím větší budou části, tím delší bude doba extrakce (až 3 týdny, pokud je jen rozstříháte). Hotový macerát / extrakt přefiltrujte a použijte do receptu.


Nyní budeme potřebovat misku a vodní lázeň. Do misky si odvážíme olejový macerát a cetearyl alkohol. Cetearyl alkohol je koemulgátor a výborně zahušťuje samotné oleje do masťové podoby. Na rozdíl od včelího vosku (lze ho samozřejmě také použít) se výsledná mast lépe roztírá, vstřebává a nezanechává mastný pocit. Misku vložíme do vodní lázně a zahříváme do rozpuštění cetearylu.

Poté misku vyjmeme a za stálého jemného míchání necháme směs prochladnout - začne houstnout. V tu chvíli přidáme zbytek surovin.


Hotovou mast přeneseme do 50 ml dózy.


Použití

Mast se vtírá dle potřeby do lokálních bolestivých ložisek (ne do otevřených ran). Lze jí použít i na spánky u počínající bolesti hlavy. POZOR - obsahuje poměrně vysoký obsah esenciálních olejů.


Vybraná kombinace surovin synergicky působí na bolest vyvolanou napětím svalů, různými zánětlivými procesy ve svalech a pomáhá i mamce, která trpí bolestí kloubů. Vyzkoušela jsem i variantu bez CBD+, ale s ním je mast účinnější.


Tip

Více informací o bylinkách v kosmetice najdete v mém e-booku Bylinky v kosmetice


Děkuji, že nakupujete v mém eshopu Kosmetické suroviny. Koupí surovin v mém eshopu podpoříte nejen rozšíření sortimentu, ale hlavně budete mít k dispozici mnohem víc návodů na skvělé kosmetické produkty, informace a videa, které nikde jinde nenajdete.

Novinkou je možnost koupit plnospektrální kapky CBD+. CBD+ pomáhá od pracovního stresu, při regeneraci organismu po sportovní zátěži a při rekonvalescenci. CBD+ je výbornou látkou pro posílení imunity. Je hojně používaný jako doplněk stravy a v kosmetickém průmyslu, kde má hojivé účinky. Plné spektrum (full spectrum) obsahuje až 500 látek z toho 100 kanabinoidů, oproti jediné látce CBD. Z důvodu nepodporování prodeje těchto kapek platebními branami, jsou kapky prodávány ZDE.


813 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page