top of page
Obrázek autoraMichaela Suchá

Růžová limonáda

Každý rok se těším, až začnou kvést růže. Jsem na ně doslova ujetá a nejradši bych se do nich doslova oblékla. Pokud jste milovníci růží, pěstujete si je doma a máte nějakou tu historickou odrůdu (nešlechtěný hybrid), pak stojí za vyzkoušení například i domácí limonáda...

Na domácí limonádě je super, že jí můžete vyrobit pomalu z jakékoliv bylinky, doporučují se ty, které můžete užívat dlouhodobě. Limonády by se navíc měly střídat. Růžová je ale natolik jemná, že jí můžete pít dlouhodobě.


Určitě znáte oblíbenou bezovou limonádu a růžová je v podstatě její obdoba. Hodně receptů obsahuje poměrně vysoký obsah cukru, což se mi moc nelíbilo. Pátrala jsem a nakonec jsem se inspirovala receptem na webu maková panenka. Recept jsem vyzkoušela a musím říct, že mi nadmíru vyhovuje.


Do 3 litrové lahve odvážíme 7 g čerstvého droždí, přidáme 150 g cukru a rozmícháme s trochou vlažné vody. Poté přidáme dvě pěkné hrsti květů - klidně celé, ale bez breberek - a na kolečka nakrájený BIO citron. Pokud nemáme BIO, oloupeme ho. Sklenici doplníme nejlépe převařenou vychladlou vodou, víčko jen přiklopíme, nezavíráme a ponecháme na teplém místě 1-2 dny. Občas promícháme. Na limonádu jsou vhodné, stejně jako na marmeládu, růže s jemnými plátky. Prošlechtěné jsou sice krásné, mnohdy nádherně voní, ale plátky jsou moc tuhé. Nejlepší jsou tedy ty historické damaškové, stolisté...


Poté přecedíme, vyždímáme, naplníme do lahví a necháme ještě jeden den v lednici. Ano, můžeme už samozřejmě pít, ale kvasnice jsou ještě dost aktivní a nápoj může nadýmat. Limonáda je nejlepší 3-4 den. Pokud vám vydrží déle, je třeba mít na paměti, že kvas stále pracuje a začíná se tvořit alkohol...


Z růží vyrábím ještě marmeládu, šťávu, letos si vyrobím tinkturu, suším jí do čaje... A samozřejmě se chodím každé ráno kochat květy a povídám si s nimi - psala jsem, že jsem na ně ujetá. Starší příspěvek o růžích najdete ZDE.


Z důvodu přestěhování mám nyní růže jen ve 20 l kýblech, ale jak můžete vidět za sklenicí, daří se jim velmi dobře. Chce je jen pravidelně jednou za týden hnojit vyšší dávkou ve vodě rozpustného hnojiva a na podzim je nutné je přihnojit hnojivem podporujícím vyzrávání pletiv. Pokud budou zase tak urputné mrazy, přenesu je na chvíli do garáže, kde se netopí.

Růže nijak chemicky neošetřuji. Protože jich teď mám méně, jen 14 keřů, stačí je každý den obejít a zamačkat případné mšice či housenky. No na podzim mi přijde dalších 15 kousků, takže napřesrok to už bude slušná obíračka...

933 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page