top of page
Obrázek autoraMichaela Suchá

Zapomeňte na plast! Vyrobte si voskované ubrousky doma snadno a levně

Chcete ušetřit peníze a zároveň přispět k ochraně naší planety? Vyzkoušejte si výrobu vlastních voskovaných ubrousků/sáčků! Tyto ekologické obaly na potraviny vám pomohou snížit spotřebu plastů a ušetřit tisíce korun ročně.



Co to jsou voskované ubrousky a proč jsou populární?


Voskované ubrousky/sáčky jsou opakovaně použitelné obaly na potraviny, které slouží jako udržitelná alternativa k jednorázovým plastovým a hliníkovým fóliím. Jsou vyrobeny z přírodních materiálů, obvykle bavlny a včelího vosku (popřípadě směsi vosku, pryskyřice a oleje), což je činí ekologickými a biologicky rozložitelnými. Tento jednoduchý, ale účinný koncept zajišťuje, že potraviny zůstávají déle čerstvé bez nutnosti použití plastových obalů.


Kromě ekologických benefitů nabízejí voskované ubrousky také estetickou hodnotu. Díky ručně vybraným látkám si můžete vyrobit ubrousky s vlastním designem, které budou ladit s vaší kuchyní nebo životním stylem.


Další klíčovou výhodou je jejich opakovaná použitelnost. Po použití je stačí opláchnout studenou vodou, nechat uschnout a jsou připraveny k dalšímu použití. Jeden ubrousek lze při správné péči používat i více jak rok, což znamená nejen úsporu peněz, ale také výrazné snížení množství odpadu v domácnosti. Ubrousky lze snadno i "refrešnout" - stačí je převoskovat.


Proč si vyrobit vlastní voskované ubrousky?


Komerčně dostupné voskované ubrousky mohou být poměrně drahé, často stojí stovky korun. Domácí výroba vás však vyjde na zlomek této ceny! Navíc si můžete zvolit vlastní design, velikost a typ vosku podle vašich preferencí.


Pokud hledáte, jaký rozměr si vyrobit, můžete se inspirovat stránkou jednoho z výrobců ubrousků, odkaz najdete zde


Co budete potřebovat?


K výrobě domácích voskovaných ubrousků si připravte:

  • Bavlněnou látku (ideálně 100% bavlna) - já mám z coronavirové doby celkem zásobu...

  • Včelí vosk, smrkovou pryskyřici a jojobový olej - na webech najdete i verzi pouze s včelím voskem, nicméně směs s pryskyřicí a olejem vytvoří na ubrouscích flexibilnější a lepkavější vrstvu (ne nebude se se vám to lepit na ruce), která k potravinám lépe přilne. Pryskyřice navíc podporuje antimikrobiální vlastnosti vosku.

  • Nějaký štětec - použila jsem svou silikonovou mašlovačku

  • Pečicí papír a plech.

  • Troubu nebo žehličku.

  • Nůžky na textil; šicí stroj popřípadě jehlu s nití v případě, že chcete vyrobit sáček

  • Vysokoprocentní líh na následné čistění pomůcek

  • Nerezovou misku a nějaké míchátko


Můj ověřený recept krok za krokem


Připravte si vodní lázeň a nerezovou misku, do které odvážíte 17 g pryskyřice, 10 g jojobového oleje a 50 g včelího vosku.


Pryskyřici jsem si nasbírala sama v lese. Výhodou je, že vás to nic kromě procházky nestojí (díky ní ale děláme něco pro své zdraví). Nevýhodou, že nikdy nebude čistá a v misce vám po roztavení zbyde nějaký ten s prominutím bordel. No a ten bez vysokoprocentního lihu prostě nevypucujete.

Pokud nemáte možnost si na pryskyřici někam vyběhnout, můžete jí koupit ve vykuřovacích eshopech, třeba zde. Pak jen nezapomeňte jí před použitím rozdrtit na prášek, jinak se jen tak nerozpustí.


Směs ve vodní lázni zahřívejte do rozpuštění surovin - u té sbírané pryskyřice počítejte s malým odpadem.


Jakmile je směs rozehřátá a pořádně promíchaná, nachystejte si ubrousky/sáčky, které položte na pečící papír. Pěkně kousek po kousku natřete roztavenou směsí. Pro vaši představu z uvedeného množství jsem vyrobila 1 XL sáček, 1 X sáček, 2 M sáčky a 2 S ubrousky a ještě mi trochu zbylo.


Pozor, směs docela rychle tuhne, počítejte s tím.


Teď máte 2 možnosti, co s tím dál. Buď rozehřejte troubu na 180 °C a ubrousky do ní na pečícím papíře na plechu vložte a nechte látku nasáknout. Nebo ubrousky mezi 2 pečicími papíry rozžehlete.


Je nutné, aby byla směs rozprostřená po celé ploše ubrousku/sáčku. Jakmile to rozžehlíte nebo to vyjmete z trouby (stačí pár minutek), promávněte je na vzduchu, cca 10 vteřin. Sáčky nezapomeňte otevřít, ať se vám neslepí.


Správné množství směsi na ubrouscích poznáte tak, že jsou po zmáčknutí tak nějak krabaté a zcela se nesrovnají. Chce to vychytat, ale není to zas až taková věda. Když je to málo, jednoduše přidejte vosk, když naopak hodně, nechte si bokem jeden nenavoskovaný ubrousek, který použijete jako piják položením na navoskovaný ubrousek a opětovným přežehlením mezi listy pečicího papíru.


Jak voskované ubrousky používat a pečovat o ně?


Voskované ubrousky mají široké využití v kuchyni. Můžete je použít k balení sendvičů, ovoce, zeleniny, pečiva nebo přikrývání misek. Například jablka zabalená v ubrousku zůstanou čerstvá až o tři dny déle než při běžném skladování. Sýr chráněný ubrouskem zůstává déle vláčný a nevysychá.


Pečivo lze v ubrousku uchovávat měkké a vláčné, avšak pro pečivo z mražených polotovarů se tento způsob nedoporučuje, protože může urychlit proces tvrdnutí.


Po použití je opláchněte studenou, max vlažnou vodou (nikdy ne horkou!) a nechte přirozeně uschnout. Pro delší životnost je skladujte na suchém místě, mimo přímé sluneční světlo, aby si ubrousek udržel své vlastnosti co nejdéle.


Výroba domácích voskovaných ubrousků je nejen jednoduchá, ale také zábavná a přínosná pro planetu. Ušetříte peníze, snížíte plastový odpad a vytvoříte si krásné obaly přesně podle svého vkusu.


Vyzkoušejte můj ověřený recept a podělte se o své výsledky na sociálních sítích! Včelí vosk a jojobový olej koupíte v eshopu kosuro.cz

104 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page