top of page
Obrázek autoraMichaela Suchá

Šampuk pro citlivou pokožku

Milujete šampuky? Na trhu jsou už několik let a získávají si čím dál tím větší oblibu. Ptáte se proč? Tak třeba se vezou na vlně zero waste, jsou skladné, snadno se připůsobí, dlouho vydrží, jsou bezvodé... No mohla bych pokračovat ještě mnoha superlativy 🤗. Pojďte si se mnou vyrobit třeba tento, pro citlivou pokožku hlavy.

Formulace

Postup výroby

Do misky odvážíme Rhodapon a vodu a vložíme do vodní lázně. Misku zahříváme a nejlépe lžičkou protlačujeme Rhodapon do vody (pozor, ať se nespálíte). Děláme tak dlouho, dokud se nevytvoří pasta. Pokud si chcete trochu ušetřit práci, lze Rhodapon nejdříve podrtit v tříštivém mlýnku (pozor při otevírání, bude to prášit a dráždit při dýchání).


Potom misku vyjměte, přidejte Geropon, kyselinu mléčnou a ovesné hedvábí. Opatrně zapracujte - je to takové patlála, patlála. Nakonec, po prochladnutí, přidejte konzervant (Preservative ECO je vhodný i pro tento druh produktu) a éterický olej z levandule. Pořádně promíchejte.


Pro výrobu puku je takové udělátko, lis, který jsem koupila na Etsy, akorát za poněkud levnější peníz. Nicméně dá se použít klidně i nějaká malá miska, kterou vyložíte folií, natlačíte hmotu, vyklepnete a HLAVNĚ, necháte klidně týden sušit.


Hotový puk má při uvedeném složení pH cca 5,5. Na rozdíl od mnoha receptů, tento šampuk je okyselený a obsahuje konzervant. V mnohých receptech nenajdete ani jedno, ani druhé, nicméně dokyselení je z mého pohledu žádoucí, protože jinak má šampuk pH nad 7. Vlasy i pokožka mají rády kyselejší produkty (vlasy obzvlášť). Co se týká konzervace, je to na vás. Šampuk ale určitě zůstane někde ve sprchovém koutě, kde je vlhko a tudíž zde potenciálně hrozí, že si na něm mikrobrebery smlsnou.


Pokud vás zajímá, jak jsem změřila pH, je to snadné. Uloupla jsem si 1 g šampuku a rozpustila v 9 g destilované vodě a roztok jsem změřila, toť vše.


Šampuk má velmi malou spotřebu. Měla jsem ještě menší, zhruba poloviční, a vydržel mi 2 měsíce. Jistě, na dlouhých vlasech bude spotřeba trochu vyšší, ale nemyslete, zase o tolik to nebude🤗💖.


Šampuk se používá a mokré vlasy, po kterých šampukem jen několikrát přejedete. Vlastní šampuk se nenamáčí. Vlasy se pak promnou a uvidíte, jak to pěkně začne pěnit.


Suroviny jsem mimo tenzidů (i když i ty jsou pokožce nakloněny) volila tak, aby zklidňovaly citlivou pokožku. Pokud máte opravdu problém, můžete k šampuku přidat ještě Defensil plus (na úkor Rhodaponu).


Nezapomeňte recept sdílet 🤗🙏. Děkuji, že nakupujete v mém eshopu.

612 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page