top of page
Obrázek autoraMichaela Suchá

Jasmínové sérum na podporu kolagenu a elastinu

Pokud je vám nad 30 let, začíná se pomalu ale jistě snižovat množství kolagenu v pokožce, od 40 pak i elastinu. Díky aktivním látkám ale dokážeme proces zpomalit, protože dojde k aktivaci jejich tvorby. V minulosti by nás za to možná stíhali inkvizitoři, ale toho se už dneska naštěstí bát nemusíme. Podívejte se na formulaci, kterou jsem sestavila pro dámy, které již mají za sebou 4 dekády života. Třicátnice si vystačí jen s jednou aktivkou - poukazuju na ní v příspěvku.


Formulace

Fáze

Surovina

% zastoupení

50 g dávka

A

53,5

26,75

A

0,5

0,25

B

3

1,5

B

4

2

C

20

10

C

10

5

C

4

2

C

C Pep Elastyl pro dámy 40+

4

2

D

1

0,5

Postup výroby


Výroba séra vyžaduje trochu zručnosti a minimálně musíte mít kapučínovač. Pouhou metličkou tento produkt nelze vyrobit. Pokud máte majonézový nástavec (což je v podstatě homogenizér) a rozhodnete se pro větší dávku, určitě ho využijte. Všechny pomůcky před výrobou vydezinfikujeme.

Celý proces výroby je za studena a výsledkem je tekutý produkt - proto je tentokrát namísto fotografie nahrané video.

  1. V kádince smíchejte jasmínovou vodu s Cleartixem (fáze A). Clearthix jde při pomalém přisypávání, za stálého míchání rozmíchat.

  2. Opatrně vmíchejte do fáze A fázi B, snažte se směs nenapěnit.

  3. V jiné kádince smíchejte fázi C

  4. Za stálého míchání premixu fáze A a B vmíchejte fázi C

  5. Přidejte fázi D

  6. Zkontrolujte pH - ideální je 5,5 (mně vyšlo 5,4)

  7. Přelijte do lahvičky s kapátkem nebo malým dávkovacím uzávěrem

  8. Označte štítkem s datumem výroby


Obměna formulace/možné problémy


Na dně séra se po nějaké době začnou oddělovat fáze - Lysofix je úžasná surovina, která umožňuje výrobu tekutých emulzí při poměrně vysokém obsahu tukové fáze (až 60 %). Navíc má řadu dalších benefitů:

  • Snižuje ztrátu vody z pokožky

  • Hydratuje pokožku

  • Zvyšuje penetraci a biologickou dostupnost aktivní látky

  • Pomáhá zklidňovat pokožku

  • Posiluje integritu kožní bariéry

Pro neoddělující se fáze je nutná delší doba homogenizace a přidání želírovací suroviny. Při použití homogenizátoru je emulze stabilní, při použití kapučínovče se může oddělovat (stačí ale produkt trochu protřepat). Emulzi lze stabilizovat přidáním většího množství želírovače (o 0,25 - 0,5%)



V séru jsou hrudky S největší pravděpodobností nebyl zcela rozmíchán želírovač. Pro lepší rozmíchání jej lze předmíchat v glycerínu ( 5 % na úkor vody), nebo si den předem připravit premix (fáze A) - Clearthix se do druhého dne zcela rozpustí.


Při výrobě 50 g produktu se produkt nevejde do 50 ml lahvičky Při výrobě došlo k napěnění emulze. Je nutné nechat produkt "sednout" minimálně 24 hodin.


Obměna surovin - při výrobě lze použít jiné oleje, ve formulaci jsem výběr přizpůsobila vlastním potřebám. Jak kombinovat oleje se naučíte v Akademii nejen přírodní kosmetiky v kurzu Jak mít za pomoci rostlinných olejů krásnou pleť - umění míchání směsí. Kurz lze zakoupit samostatně, nebo do něj máte plný přístup v rámci členství v Akademii.

Namísto Hexaplantu lze použít jiné rostlinné extrakty rozpustné ve vodě. Vyberte si je dle vlastní preference (nutné je kontrolovat výsledné pH).


Pokud budete vymýšlet obměny, vyrábějte malé množství. Ve své Akademii učím, že méně je více. Je totiž nesmírná škoda vyrobit si hodně něčeho, co vám nebude nakonec vyhovovat. Jsou to vyhozené peníze, čas a to zklamání...🤗


Jak formulovat učím v Akademii nejen přírodní kosmetiky. V Akademiii se toho ale naučíte mnohem více, už nyní jsou v ní navíc obsaženy kurzy Jak si vyrobit tinktury, Jak si vybrat správné oleje, Jak si ulevit od bolesti přírodní cestou, Jak si vyrobit minerální kosmetiku.... To vše můžete mít v rámci členství za zlomek ceny, než byste pořídili všechny kurzy.


Děkuji za to, že čtete můj blog 🤗 a že nakupujete suroviny v mém eshopu.

1 517 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

1 comentário


Martina Bubakova
Martina Bubakova
28 de set. de 2023

Dnes jsem vyráběla a je mega příjemné, okamžitě se vsákne, pleť je krásně hydratovaná, ale není vůbec mastná. Ale ačkoliv mám rotor/stator homogenizátor, stejně se mi fáze oddělují... Budu muset také třepat, ale pocitově boží, moc děkuji


Curtir
bottom of page